We begeleiden je graag tijdens de zoektocht naar je droomhuis. Daarom delen we graag onze huisbezichtingstips en helpen we je om goed voorbereid te zijn.
1. Kijk verder dan de eerste indruk
Het komt vaak voor dat je tijdens de eerste bezichtiging wordt overweldigd door het gevoel dat je direct al weet of een huis geschikt is of niet. Hoewel je intuïtie een goede leidraad kan zijn, raden we aan om verder te kijken dan alleen de eerste indruk. Let bijvoorbeeld op de staat van onderhoud van het huis: zijn er tekenen van achterstallig onderhoud, zoals scheuren in de muren, vochtplekken of verouderde installaties?
2. Controleer de technische staat van de woning
Een huis kan er aan de buitenkant mooi uitzien, maar de technische staat is minstens zo belangrijk. Kijk daarom naar zaken zoals de cv-ketel, de isolatie, de staat van de kozijnen en de elektriciteitsvoorzieningen. Vraag gerust naar de leeftijd en onderhoudsgeschiedenis van deze elementen. Deze aspecten kunnen namelijk op termijn flinke kosten met zich meebrengen.
3. Waar moet je op letten bij de ligging?
De ligging van een huis speelt een grote rol in je woongenot. Let op de nabijheid van voorzieningen zoals scholen, supermarkten, openbaar vervoer en groenvoorzieningen. Sta ook stil bij de verkeersdrukte in de straat of buurt en let op eventuele geluidsoverlast. Maak gerust een wandeling door de buurt om een goed gevoel te krijgen van de omgeving.
4. Vraag naar verbouwingsmogelijkheden
Heb je plannen om het huis aan te passen of te verbouwen? Vraag dan tijdens de bezichtiging naar de mogelijkheden. Zijn er bouwvergunningen nodig? Wat is de draagstructuur van het huis? Dit soort zaken kan van invloed zijn op je toekomstige plannen. Het is verstandig hier vooraf duidelijkheid over te krijgen.
5. Hoe lang duurt een bezichtiging gemiddeld?
Een bezichtiging duurt gemiddeld tussen de 30 en 60 minuten. Het hangt af van hoe gedetailleerd je wilt kijken en hoeveel vragen je hebt. Tip: plan indien mogelijk een tweede bezichtiging. Bij een tweede bezoek vallen vaak details op die je tijdens de eerste ronde misschien gemist hebt.
6. Maak foto’s en notities
Tijdens de bezichtiging krijg je veel indrukken in korte tijd. Om ervoor te zorgen dat je later alles nog goed op een rijtje hebt, is het handig om foto’s te maken en aantekeningen te schrijven. Zo kun je later rustig alles doornemen en een weloverwogen beslissing nemen.
7. Vraag naar eventuele gebreken of mankementen
Het is altijd goed om te vragen of er bekende gebreken zijn aan de woning. Denk bijvoorbeeld aan vochtproblemen, lekkages of problemen met de fundering. Vraag ook naar de status van de technische installaties zoals de cv-ketel, waterleidingen en elektriciteit.
Een huis bezichtigen is meer dan alleen rondkijken
We hopen dat deze huisbezichtingstips je helpen om goed voorbereid een woning te bezichtigen. Het is een belangrijke stap in het aankoopproces, dus neem de tijd, stel vragen en kijk goed rond. Bij Poldermakelaars & Leopardi begeleiden we je graag bij elke stap, zodat je met een gerust hart de juiste beslissing kunt nemen.